Huiswerk

Belang van huiswerk voor de jonge voetballer.

KWSO biedt via zijn website de mogelijkheid om huiswerkoefeningen voor zijn jeugdspelers te ontdekken : Waarom ? Lees het hier !

In vergelijking met enkele decennia geleden speelt onze jeugd minder voetbal, zowel thuis, op straat als op school. Voetbalopleiding beperkt zich dus bijna uitsluitend tot trainingen op de club. Die twee tot drie trainingen per week zijn niet voldoende om vandaag te kunnen concurreren met andere landen.

 Voetbal blijft een zeer technische sport. Johan Cruijff stelde ooit: “De tactiek bepaalt waar de bal moet komen, maar het is de techniek die bepaalt OF de bal er komt!” Hoe groot het spelinzicht van de spelers en het tactisch inzicht van de trainer ook zijn, als de spelers de technische bagage niet hebben om het uit te voeren, sta je nergens. Als je alle technische vaardigheden opsomt die een speler moet beheersen, dan is er voor jeugdopleiders heel wat werk aan de winkel: gericht controleren, passen en trappen, koppen, lopen, lichaamscoördinatie, leiden van de bal, draaien, schijnbewegingen, dribbelen, enz.

Er zijn ongelooflijk veel verschillende technische kanten : aan het voetbalspel verbonden. Je trapt bijv. net iets anders op een bal die van je wegrolt dan één die op je afkomt. Daarenboven moet alles aangeleerd en ingeoefend worden met linker- en rechtervoet, zowel met de wreef als de binnen- en buitenkant. En dit telkens met ballen die toegespeeld worden vanuit verschillende hoeken, op verschillende hoogten, met verschillende snelheden. Dit vereist dus heel wat balcontacten om al deze technieken onder de knie te krijgen.”

Ook op KWSO staan we onverkort achter de opleidingsvisie van de KBVB. De MIM-methode (opwarming-wedstrijd-vorm-tussenvorm-wedstrijdvorm-cooling down) vinden we perfect. Het meegeven van voetbalhuiswerk ligt perfect in het verlengde van deze visie. We benadrukken duidelijk ‘in het verlengde’. We pleiten er niet voor om tijdens de groepstrainingen alleen maar aandacht te besteden aan louter individuele oefeningen. Wanneer de omstandigheden het toelaten, moet je als trainer zo veel mogelijk aandacht besteden aan functionele techniek, bijv. de bal aannemen met een tegenstander in je rug.

Wel is het zo dat het thuis inoefenen zonder druk van een tegenstander, de beste manier is voor jonge voetballers om zich nieuwe bewegingen eigen te maken (de bal is op zich al een weerstand). In dat kader is voetbalhuiswerk een onmisbare component binnen een kwalitatieve jeugdopleiding.

Geen voetbal zonder techniek , Geen techniek zonder voldoende balcontacten

En voor de huidige generatie: geen voldoende balcontacten zonder voetbalhuiswerk!